رزومه نویسی حرفه‌ای: چگونه رزومه بهتری تنظیم کنیم؟

هفته گذشته به دنبال جذب یک نیروی تحلیل‌گر کسب و کار بودیم و شخصاً ارزیابی رزومه‌های دریافتی را بر عهده داشتم. از زمان اعلان این موقعیت شغلی، رزومه‌های متعدد و متنوعی دریافت کرده بودیم و تعداد زیادی از متقاضیان کار نسبت به اعلان شغلی از خود علاقه‌مندی نشان داده بودند. اگر جست‌وجوی کوتاهی در اینترنت داشته باشید، با انبوهی از یادداشت‌ها و مقاله‌ها درباره رزومه نویسی و ویژگی‌های یک رزومه خوب روبه‌رو می‌شوید که با رویکرد تخصصی‌تر و جامع‌تری از من درباره این مسئله صحبت کرده‌اند. در این یادداشت، قصد دارم از دیدگاه شخصی خودم به چند نکته اشاره کنم که باعث می‌شود ارزیاب رزومه شما را به سرعت کنار بگذارد! طبیعتاً از آنجایی‌که مشاهداتم متمرکز بر رزومه‌هایی‌ست که برای جذب تحلیل‌گر کسب‌وکار ارزیابی کرده‌ام، ممکن است برخی از آنها برای سایر موقعیت‌های شغلی کاربردی نداشته باشد؛ هر چند سعی کرده‌ام وارد ذکر مصادیق خاص نشوم.

به رزومه‌تان سر و شکل بدهید

اگر نکات ساده‌ای مثل نوع فونت، اندازه فونت، استفاده از جدول‌ها، ساختار ارائه اطلاعات و فرمت رزومه را رعایت نکنید، تقریبا برای بررسی رزومه‌تان بیشتر از ۱۰ ثانیه وقت گذاشته نمی‌شود. از فونت‌های مناسب استفاده کنید، فونت Arial یا فونت Times New Roman مناسب رزومه‌نویسی نیست. اندازه فونت‌ها را رعایت کنید، وقتی از فونت سایر ۴۰ استفاده می‌کنید، انتظار نداشته باشید حس خوبی را در گیرنده رزومه ایجاد کنید. بهتر است اطلاعات موردنظرتان را در چند محور طبقه‌بندی کنید و بعد آنها را با یک سیر توالی مشخص و منطقی در رزومه بیاورید، استفاده از جدول و اشاره به کلیدواژه‌ها به جای نوشتن جملات و پاراگراف‌های طولانی توصیه می‌شود. دست آخر اینکه رزومه‌تان را با فرمت MSWord ارسال نکنید! رزومه باید حتما در قالبی مانند Pdf ارسال شود تا نظم ظاهری آن حفظ شود. وقتی شخصی برای نظم و ظاهر معرفی خودش حتی در رزومه نویسی هم اهمیت قائل نشود، کارفرما هم اهمیتی به درخواستش نمی‌دهد.

 

کمی راجع به کاری که برایش درخواست می‌دهید، فکر کنید

رزومه‌تان را هرجا نفرستید. حتی بهتر است بگویم یک رزومه را دو جا نفرستید. کمی راجع به اعلان شغلی فکر کنید. قرار نیست همه تجربه‌های زندگی‌تان را در رزومه بگنجانید! با پیشینه ۱۰ سال کار در حوزه مهندسی شیمی و آزمایشگاه، برای یک موقعیت شغلی تحلیل‌گر حرفه‌ای کسب‌وکار درخواست نفرستید. اگر عضو هیئت‌مدیره فلان‌جا و مدیرعامل فلان شرکت هستید، ارسال رزومه برای یک موقعیت شغلی در رده کارشناس حرفه‌ای فقط باعث مکث و لبخند تلخ ارزیاب روی نام خودتان و مجموعه‌های تحت مدیریت‌تان می‌شود. سعی کنید برای هر موقعیت شغلی رزومه‌تان را بازبینی کنید و تغییرات لازم، و البته صادقانه، را روی رزومه‌تان ایجاد کنید. ممکن است دو اعلان شغلی برای تحلیل‌گری کسب‌وکار وجود داشته باشد که هرکدام بر حسب ویژگی‌های موردنظرشان روی دو یا چند مولفه ویژه تاکید داشته باشند، بنابراین (به نظر شخصی من) بهتر است رزومه‌تان را بر حسب توانایی‌های‌تان در هرکدام از آن مولفه‌ها ویژه‌سازی کنید و بعد درخواست‌‌های‌تان را ارسال کنید.

 

محتوای رزومه‌تان باید حرفه‌ای و معطوف به کار باشد

در رزومه نویسی خلاقیت هنری عجیب و غریب به خرج ندهید! رزومه جای درج شعر و سخن بزرگان نیست! قرار است با رزومه‌تان نظر کارفرما را برای اخذ یک موقعیت شغلی جلب کنید، بنابراین خودتان را به صورت حرفه‌ای معرفی کنید و در این معرفی از اغراق‌ها و زیاده‌گویی‌ها هم پرهیز کنید. تسط روی Excel یکی از همین اغراق‌هاست! کمتر کسی را دیده‌ام که وقتی صحبت از تسلط روی Excel می‌کند، دقیقاً متوجه حد و حدود ادعایش باشد! یک سال سابقه کار در یکی از شرکت‌های متوسط (یا حتی بزرگ) دلیل خوبی برای تسلط عمیق در یک صنعت نیست! تسط بر مدل‌ها و الگوهای مدیریتی و استراتژی به همین سادگی ممکن نیست! معمولاً اگر از کسی برای موقعیت شغلی مشابه با تحلیل‌گری کسب‌وکار مصاحبه کنم، از او می‌خواهم یک مسئله مشخص در یک صنعت مشخص را ظرف ۳ روز پس از مصاحبه با الگوی پورتر تحلیل کند.  اغلب متقاضیان در جلسه مصاحبه مدعی تسلط کامل روی الگوی پورتر هستند، اما کمتر پیش آمده که کسی بتواند این تکلیف عملی را انجام دهد. حرفه‌ای باشید!

 

فهرست بی‌معنایی از مفاهیم نسازید

قرار است با رزومه‌تان یک موقعیت شغلی را به دست بیاورید، اما قرار نیست همه کلیدواژه‌های عالم را توی رزومه‌تان فهرست کنید! ذکر اینکه شما مسئولیت‌پذیر، نقاد، متفکر، علاقه‌مند به کار گروهی، دارای روحیه رهبری، نوآور، پیگیر، مشتاق به یادگیری، استراتژی‌محور، سخت‌کوش و … هستید، کمتر کمک‌تان می‌کند. ساختن یک فهرست طولانی از همه چیز به جلب نظر ارزیاب رزومه‌تان کمک نمی‌کند؛ بلکه باعث پیدایش تردید نسبت به سایر محتوای رزومه‌تان می‌شود. از این کلیدواژه‌ها استفاده کنید، اما به اندازه و در جای مناسب.

 

رزومه‌تان را پیش از ارسال بخوانید

رزومه را باز می‌کنم، در خط اول یک غلط املایی وجود دارد و و چیزی کمتر از ۱۵ ثانیه طول می‌کشد که بدون توجه به سایر اطلاعات موجود در رزومه فایل را ببندم! رزومه‌تان را چندین بار روخوانی کنید تا احیاناً اشتباهات املایی و نگارشی روی آینده شغلی‌تان تاثیر نگذارد. اگر مجبور نیستید، انگلیسی ننویسید! اگر انگلیسی می‌نویسید، از معادل‌های صحیح استفاده کنید، نه اینکه عیناً عبارت فارسی را به انگلیسی ترجمه کنید. حتی اگر سوابق برجسته‌ای داشته باشید، یک اشتباه املایی و نگارشی می‌تواند باعث نادیده گرفتن همه چیز بشود. بگذارید بگویم چه تصوری در این مواقع دارم؛ کسی که برای رزومه نویسی و بازخوانی و اطمینان از صحت و روانیِ رزومه‌اش وقت نمی‌گذارد: احتمالاً اهمیتی به کیفیت کارش نمی‌دهد، بی‌دقت است، نمی‌توان به او مسئولیت سپرد، باید مدام خروجی کارش را کنترل کرد، در مواقع اضطراری و پرفشار نمی‌شود روی قابلیت‌هایش حساب کرد و اگر اشتباهش به زبان انگلیسی باشد، معلوم است که حداقل‌ سطح موردنظر برای قابلیت زبان خارجی را هم ندارد. بنابراین، یک بار، دو بار و چند بار رزومه‌تان را پیش از ارسال بخوانید.

 

امیدوارم این چند نکته که ریشه در دیدگاه شخصی‌ام دارند، به شما در رزومه نویسی و کسب جایگاه شغلی موردنظرتان کمک کنند. برای شروع، به گذشته‌تان نگاه کنید، در گذشته کدامیک از این خطاها را مرتکب شده‌اید؟ معمولاً به همه توصیه می‌کنم نسخه‌های قدیمی رزومه‌شان را آرشیو کنند. این کار هم به شما کمک می‌کند خط سیر رشد حرفه‌ای‌تان را دریابید و هم امکان یادگیری از گذشته را برای‌تان فراهم می‌کند. دیگر راهکاری که به شما کمک می‌کند، نگاه کردن به رزومه دیگران و الگوگیری از نقاط قوت رزومه آنهاست. ضمن اینکه تحلیل رزومه دیگران باعث می‌شود نسبت به خلأهای تخصص و تجربه‌تان آگاه شوید و برای رفع‌شان اقدام کنید. پس دست به کار شوید!

 

1 دیدگاه On رزومه نویسی حرفه‌ای: چگونه رزومه بهتری تنظیم کنیم؟

نظرات غیر فعال است